Oldalak

2010. febr. 1.

VKF! XXXI. Összefoglaló 5/5 - Sütemény, Péksütemény

Ha valakinek sikerült a székében maradni az előételek-kenegetősök-reggeli-vacsora, levesek, főételek ínycsiklandó és változatos "elfogyasztása" után, akkor kérem, maradjon még a terített asztal mellett. Hiszen most következnek a fejedelmivé újjávarázsolt sütemények és péksütemények!

Miközben a recepteket böngésztem, rendszereztem, arra gondoltam, külön kategóriát nyitok kenyérfelfújt-kenyérpuding-kenyértorta névvel, hiszen talán erre érkezett a legtöbb nevezés; egytől-egyig változatos, sokat ígérő receptek, mind más, mint a többi; végül úgy döntöttem, nem aprózom tovább a sütemény-péksütemény kategóriát.

Következzenek hát az ide sorolt finomságok! A recepteket a beküldő bloggerek nevének abc sorrendjébe teszem közzé. (és remélem, ezúttal senkit nem hagyok ki).



Ági, aki főz nem akármit készített maradék krumplipüré felhasználásával. Kenyeret! Akinek tehát akad néhány kanálnyi a tegnapi krumplipiréből, ne habozzon sokat, álljon a dagasztóteknő mellé, fáradtsága jutalma foszlós, puha belű, roppanós héjú kenyér lesz, abból szelhet nagy karéjjal.
******************************


Alíz, Erdélyből, aki nem mellesleg Fakanálforgató tollforgató, sokat sürgölődött a konyhában a VKF! kapcsán. Leves és főétel után szellemesen oldotta meg a kókuszos kockából visszamaradt glazúr további sorsának kérdését. Ahogy írja, talált patkó mellé lovat vett, és ügyes ötletességgel tálalt csokipöttyös, vaníliapudingos képviselőfánkot.
******************************


Borzsitól, a Főzni jó! háziasszonykájától megtudhatjuk mivé varázsolható egy nagy tál, tegnapról maradt főtt tészta. Na? Senki? Akkor elárulom, egy kis tejföllel, darált mákkal, sárgabarack lekvárral összeházasítva isteni pozsonyi kocka sül ki belőle. Azt hiszem este főzök egy kis tésztát ... maradéknak :)
******************************


Daisy, aki Étterem helyett ... konyhát vezet, sós péksüteménnyel kedveskedik. Teljeskiőrlésű tönkölyliszt és fehérliszt keverékéből gyúrt kenyértésztába maradék főtt krumpli-túró-hagyma-fűszerek egyvelegét töltötte és forró lerben készre sütötte. Én bögre meleg teával kérném szépen ezt a csábító krumplis-túrós-fűszeres lepényt! :)
******************************


Judit Külön(c) konyhát vezet. És újra (lsd. kenegetősök) egyik gyöngémre tapintott, a döblecre :) Pitéjében csodaszépen keveredik az arany és a fekete örök klasszikus párosítása. Ha másért nem, hát ezért a sütőtökös-mákos pitéért érdemes elballagni a zöldségeshez egy szép darab döblecért.
******************************


Kriszta a nevében is sokat sejtető Á la Carte Kulinaria gasztro-blog háziasszonya. A gyümölcskenyér tiramisuról készített csábító fénykép mellé nemcsak komplett receptleírást mellékelt, de rövid értekezést is írt a tiramisu eredetéről - csak én nem tudtam, hogy a tiramisu szó jelentése "dobj fel engem"? -, valamint az elkészítési időre és bekerülési költségre nézve is ad tanácsot. Mit mondhatnék? El kell készíteni és azonrögvest felfalni! :)
******************************


Limara roppanós majomkenyér receptjét, ha másért nem, akkor már csak a neve miatt is elkészíteném, mert ugyan milyen kenyér lehet az, ami majomról kapta a nevét. Hát kérem, ki kell próbálni - főleg ha akad ide-oda tologatott, maradék tojásfehérje -, csalódás kizárva, részemről Limara péksége védjegy arra, hogy finomságai élhetőek-ehetőek-valóban finomak.
******************************


Lucilla a kissé túlszoliztatott mákos kiflik újjászületésének rejtélyét tárja elénk. Lucilla süt, de ez alkalommal kénytelen volt férjeurára bízni a forró lerben csücsülő süteményeket, s bizony úgy esett, hogy élete párja csak a konyhában terjengő gyanús szagokra lett figyelmes. Gyengébb idegzetű háziasszonyka talán kétségbe esett volna, nem így főhősünk, aki némi töprengés után forró vaníliasodóval borította az itt-ott meghámozott sütiket, majd fél napi hűtőztetés után nagy sikerrel tálalta. Felmerül a kérdés, hogy eztán célzottan lesznek-e véletlenül túlsült sütik :)
******************************


A leveseknél már említettem, hogy Makka, aki a Makkakonyha boldog tulajdonosa, bizony nehezített VKF!-t vállalt :) Önként és dalolva :) Ez lesz a végeredemény, ha van egy kis maradék kolbászhús és az ember gyereke vállalja, hogy csak és kizárólag a kamra, valamint hűtő tartalmából dolgozik (se tároló, se kisbolt). Én ilyen sorrendben kóstolnám kolbászos csiga, diós-sajtos csiga, aztán megint kolbászos, aztán újra diós-sajtos, ... :)
******************************


Max mester nem tudna olyan készíteni, aminek láttára-olvastára azt mondanám, ebből nem kérek. Ételei ötletesek, finomak, megvalósíthatóak, ingerlőek és ínycsiklandóak. Akárcsak ez a maradék tejkaramella szaloncukrot felhasználva sütött grillázsos kifli.


S hogy ne csak édeset kínáljon, Max a grillázsos kiflihez készített tészta fel nem használt maradékába - figyelem! maradék maradékából is készülhet pompás péksüti :) - szalámit töltött, s így lett egyből kettő, a gyerekkori emlékeket idéző grillázsos mellé szalámis kifli is.
Max, ugye mehetek kóstolni-jóllakni?
******************************


Kiskanál konyhában Orsi éppen megfázósan gyengélkedett, mikor ezt a kenyérfelfújtat készítette. Írta is, fordítva van bekötve, lázasan is az édeset kívánja. Finomsága egyszerű és nagyszerű, bármikor elkészíthető, feltéve, ha van otthon maradék kenyér vagy kalács. Orsi, remélem jobban vagy, és a következő finomság elkészítése után a romeltakarítás immár másra marad :)
******************************


Már-már azon gondolkodtam, mi készült előbb, a mézeskalácsos müzli vagy ez a finomság, nem mintha a kettő kizárná egymást. Delish fellebbentette a fátylat, s postjában elárulta, hogy a Bread & butter puding, azaz angol kenyérfelfújt volt a második a sorban. Maréknyi aszalt gyümölcs, fűszerek, tojás, tejszín és a maradék kenyérből máris ínycsiklandó finomság lesz. Tálalva! Jó étvágyat!
******************************


Még egy találós kérdés :) Hova tűnt a Nokedli konyhából a babgulyásból megmaradt pulyakcomb? Nos, az anyagmegmaradás elve alapján, miszerint semmi nem tűnik el, csupán átalakult, a válasz kézenfekvő :) Orsi sonkás-sajtos kiflikké varázsolta. Hmmm, elképzeltem foszlós, puha kifliben a zamatos pulykasonkát és krémes sajtot ... hmmmm :)
******************************


PHZS, az Ecet és olaj háziasszonya, olyan túrós csigákat sütött, ami jobb lett az eredeti süti. S hogy mi kellett ehhez a finomságossághoz? Csupán némi leveles tésztalap, némi túró, kevéske sajt és a legfontosabb, ami a konyhában elengedhetetlen: szeretettel főzés.
******************************


Sedith első látásra egyszerű diós muffint készített. De ez csak a Kalandok a konyhában kezdete, hiszen jobban megfigyelve, előtűnik, hogy a diós muffin különleges töltelékkel bír. A szorgos és leleményes háziasszonyka ugyanis házi sűrített tejkrémmel töltötte meg, s így sütött nem mindennapi finomságot. A remek recept mellett nekem a nyitó fénykép is nagyon tetszik.
******************************


Szamóca bizony nem mindennapi kihívásokkal szembesült, mikor Vegánságok konyhájában kalácssütésre adta a fejét. Elsőre mindjárt ott volt, hogy ezelőtt még sosem sütött mákos sütit, meg kalácsot sem, meg bizony kalácsot mákos töltetelékkel sem. De egy igazi tűzrőlpattant háziasszonyka nem adja fel, és kerekedett bizony kétféle is, narancsos-mákos és meggyes-mákos kalács. S hogy terülne mint a nagy Alföld? Szerintem nem. Mint a több töltelék, mint tészta felosztás sem ront rajtuk. Sőt! :)
******************************


Száva édes hármassá ötvözte a csoki-citrus örök kettősét egy kis marcipánnal. Az eredmény?Szerintem ezek a mennyei ízű csokoládés-marcipános-citrusos muffinok,
sokkal, de sokkal rövidebb idő alatt elfogytak, mint amennyi időt a post megírása kívánt! Én biztos sütök ilyet, van még néhány árválkodó csokimiki :)
******************************


Szepy darált keksz- és mézestészta maradékot gyömöszölt szilikon jégkockatartóba. S hogy ebből, milyen agyafúrt úton-módon lett puncskocka? És a kakaópor, hogy került a Szépségtáras háziasszonyka fekete blúzával közeli ismeretségbe? Nos, válaszok a postban :)
******************************


Thrini, aki a Faluvégi kurta konyhát vezeti, remek ötletességgel és némi körte, alma, narancs hozzáadásával sütötte ezt a finomságot. A jó alapötlethez a karamellás öntet mondhatni már a cseresznye a hab tetején! Arról nem is beszélve, hogy én nagyon szeretem a gyümölcsöket is, a karamellt is, meg a gyümölcsös kenyértortát is :)
******************************


Zsiri nevéről valahogy mindig a Zsiricsibi, akarom mondani csiribiri varázsszó jut eszembe :) Már tudom is miért! A magányukban kissé megszáradt vörösáfonyás-csokis muffinokat magától értetődő egyszerűséggel varázsolta vaníliakrémes finomsággá. S az a sült tojáshab a tetején, már csak azért is megérte elkészíteni ezt a - kenyérpuding és máglyarakás után szabadon - muffinpudingot :) Nem utolsó sorban kallódásnak induló tojásfehérjék felhasználására is jó ötlet.
******************************


Zsuci postjának fele címe gasztro-kriminek is beillene, "a tojásfehérjék végzete". De ijedtségre semmi ok, a nevezetteknek egészen természetes módon lett végük, s a túltengésben lévő tojásfehérjék immár szabadon szárnyalhatnak sütimennyországban, méghozzá financier alakban :) Az én konyhámban további hat tojásfehérje várja, hogy ilyen finom véget érjen :)
******************************


Végül, de talán nem utolsó sorban következzen Garffyka, azaz az enyém, két sütemény receptje.
A csokimikik tojásnélküli, csokoládés muffinná való átváltozását azóta is a "gyermelyi" jelzővel emlegetik az oviban ... t.i. kérünk még :)


Amíg eszembe nem ötlött ez a gyerekkoromban jól ismert íz, rémálmom volt a maradék beigli. Szerencsére emlékeim között felvillant a tálbansült, mint az unalmukban száradásnak induló, maradék beigli- és kalácsszeletek megmentője. Ezúttal körtebefőttel sütve, darabosra hagyott meggylekváral tálalva.


Folyt. nem köv.

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Én kimaradtam...:)))

http://szepsegtar.blogspot.com/2010/01/vkf-xxxi-puncskocka-vagy-valami-olyasmi.html

phzs írta...

És ki következik?

Ízlésszindróma írta...

nagyon-nagyon guszták a receptek!!!!:)