Oldalak

2013. dec. 29.

Zöldségek a sütőből, céklacsipsz


Eredetileg köretnek szántam a sült zöldségeket, aztán hamar kiderült, hogy nasinak is remek. Hetente egyszer biztos megkapakolok egy tepsit murokkal, petrezselyemmel, paszternákkal, céklával, döbleccel, s fél óra múlva már tálalhatom az illatozó, ínycsiklandó finomságokat.
Sült hús mellé köret, ropogós zöldsalátával önálló fogás, könnyű vacsora, de tálaltam már sült májjal, tükörtojással, karikára vágott sült virslivel és csak úgy, magában is. Mindenképpen finom és változatosság a párolt zöldség-sült/főtt krumpli/rizs köretek mellett.

A veteménynél (murok, petrezselyem, paszternák) érdemes arra figyelni, hogy lehetőleg egyenletesen vaskosabb darabokat kezdjek pucolni, így szép, egyforma hasábokra tudom vágni.




Zöldségek a sütőből

hozzávalók
...

2013. dec. 28.

Karácsonyi torta 1 - Hópehely


Annyira, de annyira szerettem volna fehér karácsonyt. Olyan igazit, mint gyerek- és tinikoromban voltak (amikor még mamutok rohangáltak és barlangi emberek kőbaltát pattintottak, tenné hozzá Manapó huncut somolygással), ami nem a kiborult liszttől, félreszitált porcukortól, kiömlött tejtől fehér, hanem csak úgy ... magától ... :)
A fehér karácsony kívánság és álom maradt, a karácsonyi angyalka minden erejét az ajándékok szállítására használta, hópilinckélésre már nem jutott.
Sebaj, elő a bűbájjal, abrakadabra-priccpraccprucc, s bár méteres, szikrázó hótengert nem sikerült varázsolni, egy hófehér krémmel töltött, hópelyhekkel díszített finomságos torta csak sikeredett.

A krém, hófehérsége mellett, ízre és állagra is habkönnyű, főzés nélküli, mindössze türelem szükségeltetik hozzá és sok-sok tejföl.
Az eget idéző marcipán borítást Manapó javaslatára ecseteltem be egy kis Lüszter festékkel. A hópelyheket és havasi gyopárokat picit lágyra hagyott cukormasszából formáztam.




Hópehely torta


hozzávalók (22 cm-s tortához)
...

2013. dec. 24.

Karácsony




Meghitt, kacagással és vidámsággal teli, áldott Karácsonyt kívánunk!
Nagyon sok szeretettel, a Garffyka család, azaz Tücsi, Manó, Manapó, Garffyka





2013. dec. 23.

Morzsák hírmondóba


Még annyi sem, inkább már csak az üres tortapapír és a nagy tálaló lap maradtak hírmondóba az egyszervolt, szépvolt, finomvolt mesebeli mézeskalács házikóból.

Évek óta minden évben készítek mézeskalács házikót, volt, mikor kettőt is. Ezek általában mesebeli mézes házikók, ilyesmiben lakhatott Jancsi és Juliska boszorkája, amikor még jó boszika volt :)

Ezt a mézeskalács házikót Karácsony-laknak neveztem el; Manó szavaival élve, díszíti majdnem minden, ami "egy rendes karácsonyhoz tartozik" :), Mikulás, hóember, cukros dió és cukorka, szán és rénszarvasok, angyalka (bejárati ajtó formája), kiscsengő, fenyőfa és játékmaci, tetején cserepek piros szívecskékből, ösvény cukorbotból és hullócsillagból.


Névtáblák az ajtón :)