Oldalak

2010. okt. 27.

Ilyenek voltunk a KÉS-en

Ügyesek, szorgalmasak, profik, vidámak, szerények :)

Felhívom a figyelmet a nyitóképekre! Az almás-mézes desszert Max barátomat dícséri, a ricottás finomság Chef Viki alkotása.


2010. okt. 15.

KÉS - mézeskalácsból meleg ebéd


Minden ötletnek van egy forrása, inspirációja, ami megadja a kezdő lendületet. A KÉS első karitatív cukrász eseményének az ötletét 150 csomag mézeskalács tészta adta, amit a Tante Fanny Kft. ajánlott fel még az év elején a Rita konyhájának. Akkor még nem sejtettük, hogy miket fogunk ebből a hagyományos, klasszikus tésztából varázsolni.
tovább is van, itt


Ez a könyv az összefogás jelképe.
Biztosan volt már úgy, hogy mézeskalácsot szeretett volna sütni, de nem volt egy kézzelfogható, bevált receptje, vagy éppenséggel az apró trükkök hiánya miatt fulladt kudarcba a sütés? Ennek hamarosan vége, mert a KÉS csapata az október 23-ai maratoni mézeskalácssütésen egy egész könyvnyi receptet fog elkészíteni, ami nem hiányozhat senki receptes repertoárjából sem!
bővebben itt



Jancsi és Juliska – avagy ki segít az éhező gyerekeknek
„A két gyermek sem tudott elaludni az éhségtől, így meghallották, mit mondott mostohaanyjuk az apjuknak. Juliska keserves könnyeket sírt, és azt mondta Jancsikának: - Most aztán végünk van! Jancsi vigasztalta húgocskáját, mondván: - Ne sírj, Juliska, nyugodtan alhatsz, majd csak segít rajtunk a jó Isten.” – grimm mese.
A KÉS csapata idén mézeskalácsos süteményes könyvvel szeretné segíteni a rászoruló, éhező gyermekeket.
Magyarországon közel 20 000 olyan kisgyermek él, akik hétvégén (iskolán, óvodán kívül, otthon) nem jut meleg élelemhez, egyáltalán, nincs mit enniük. Ez egy olyan égető probléma, ami mellett nehéz elmenni. A KÉS (Kicsi vagyok, Éhes vagyok, Segítsetek) egy olyan kezdeményezés, ami ezeken az ártatlan kis életeken szeretne segíteni.
tovább


2010-ben, Mézes Mikulás néven cukrászok, szakácsok, és gasztro bloggerek segítségével október 23.-án egész napos mézeskalácssütést szervezünk, amiről egy elektronikus könyvet készítünk. A kiadványt 2010. november 1. és 30. között azok a segítő szándékú emberek, és vállalkozások kapják meg, akik minimum 1000 forinttal támogatják a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mindenki Ebédel Programját! Minden 1000 forinttal egy gyermek egy napi meleg étkeztetését tudjuk támogatni!

A Mézeskalács könyvbe profi mézesbábosok, cukrászok által készített mézeskalács dekorációkat, és azok pontos elkészítését találják majd meg. Az adventi díszek mellett olyan mézeskalács tészta felhasználásával készült süteményeket, desszerteket kapnak ajándékba az adományozók, amelyekkel eddig még nem találkozhattak. A különleges, és kipróbált ünnepi receptekkel új színt varázsolhatnak az Advent, és a karácsony meghitt hangulatába. Ráadásul remek ajándék, és dekorációs ötletekkel lehetnek gazdagabbak!
Mi a pontos teendő?

- Hadarik Rita -

A közreműködők impozáns névsora:

Kaldeneker György, médiaszakács
Kiss Sándor, a Miele főzőiskola séfje
Balla Margit, a
Fausto’s étterem cukrásza
Marcz Éva, pécsi
Enoteca Corso cukrásza
Farkas Vilmos, cukrász,
blogja
Hegedűs Szilvió, cukrász
Kovács Szilveszter,
cukrász
Frideczky András, szakács
Tornyay Erna,
mézesbábos
Milner Angéla, mézesbábos
Márk Szonja, cukrász és az Édesem blog szerzője
Kőrössy Gabriella, a
Gasztrogabo blog szerzője
Somogyi Zoltán, a
Max konyhája blog szerzője
Kiss Podmaniczky Krisztina, a
Krycki konyhája blog szerzője
Steff Szilka, reklámszakember
Uzelmann Annamária, a
Hamm bekaplak főszerkesztője
A Rita Konyhájától: Hadarik Rita és Forgács Melinda


Nagyon sok sikert a lelkes csapatnak!

2010. okt. 8.

Udvari receptszállító

Ha nem lenne nagyképű kijelentés, azt mondanám, Edit barátnőm lassan udvari szállítóm lett :), már ami a recepteket illeti. Ugyanis ennek a finomságnak az alapötlete is tőle származik.
Az úgy volt, hogy ő sokáig tiltakozott a hús-gyümölcs párosítás ellen. Aztán egyszer homlokon csókolta a konyhatündérek múzsája és rittyentett olyan, de olyan barackos csirkét, hogy a szomszédok is megnyalták volna mind a tíz ujjukat, ha jutott volna nekik :)

Ennek a nem kóstolt, de tuti finom barackos csirkének a nyomán készítettem nektarinos csirkét (olcsóbb és szebb volt a nektarin, mint a barack), aztán egy-két laza csavarral követte barackos-szőlős, barackos-szilvás csirke.
Azonkívül, hogy gyorsan kész van (nagyjából fél óra), fűszerek és gyümölcsök tekintetében szinte a végtelenségig variálható, s ami talán a legfontosabb, nagyon finom!

Manó is lelkesen villázta a barackos változatot, igaz, mikor kérdezte, hogy mi az ott a csirke és rizs mellett - urambocsá -, azt mondtam, gomba ... Merthogy azt szereti, a barackot viszont nem ... elméletileg, mert szép adagot eltüntetett és még csak ki se piszkálta a "gombát" :)

Az utolsó két változat barackos-szőlős és barackos-szilvás volt. Előbbi fűszere rozmaring, utóbbié kevéske méz - a barack savanyúbb volt, mint számítottam - és Max barátomtól kapott wok fűszer.
Ugye, milyen csodálatos Barátaim vannak? :) Kitől receptet, ihletet, kitől fűszert kapok. Nekem már csak megfőzni kell. :)




Barackos / szőlős / szilvás csirke

hozzávalók

3-4 csirkecomb - felső, ez volt szebb a hentesnél
1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 őszibarack és/v 1-2 maréknyi nagyszemű szőlő és/v 10-20 szem szilva
kevéske margarin
0,5 dl fehérbor
0,5-1 dl tej - lehet tejszín is, nálunk a tej jobban bejön
fűszerek:
só, fehérbors
ízlés szerint: szerecsendió, gyömbér, wok fűszerkeverék, rozmaring
1 ek méz - ha a barack vagy szilva nem elég édes; elhagyható
1 kk citromlé

A csirkecombokat leöblítem, konyhai papírtörlővel lelapogatom; lebőrözöm (ezt nem muszáj), kicsontozom és kockára vágom. Meghintem, összeforgatom kevés fehérborssal és wok fűszerkeverékkel.

Tipp & trükk:
* A csontokat bezacskózom és a fagyasztóba teszem, tökéletesen fel lehet dobni vele bármilyen zöldség levest.
* A bőrét külön megfőzöm, Lizikutya nagyon szereti.

A barackot megpucolom, húsát kockára vágom; a nagyszemű szőlőt megmosom, héját lehúzom, a szemeket félbevágom, a magokat éles-hegyes késsel kiemelem; a szilvát megmosom, kimagozom, negyedekre vágom.
Ha a gyümölcs (barack, nektarin, szilva) elég édes, csak egy kk citromlével forgatom össze, hogy ne barnuljon.
Ha a gyümölcs savanyúbb, mint számítom, akkor kb 1 ek mézzel és a picurka citromlével forgatom, keverem össze.

A hagymát megpucolom, apróra vágom.
A margarint megmelegítem, rádobom a hagymát, rányomom a fokhagymát és aranyszínűre futtatom.
A serpenyőbe teszem a csirkehúst, fehéredésig pirítom.
Fűszerezem: só, és ízlés szerint mehet bele reszelt szerecsendió, friss gyömbér (szintén reszelve), apróra vágott zöld rozmaring.
Aláöntöm a fehérbort, majd fedő alatt, lassú tűzön párolom; időnként egészen kevéske vizet alálöttyintek (összesen szűk 0,3 dl-t).
Mikor a hús majdnem kész van, ráteszem a (mézes) gyümölcsöt és 2-3 percig nagyobb lángon együtt forgatom.
Lehúzom a tüzet, a serpenyőbe öntöm a tejet és az egészet összeforgatom, egyet rottyantok rajta.
Megkóstolom, ha kell utánnafűszerezem.

Natúr párolt rizzsel tálalom.


Egyszerű, nagyszerű, gyors és könnyű.
Ja, és nagyon finom!

Jó étvágyat !

2010. okt. 7.

Döbleces grissini

Edit barátnőm meglep időnként egy-egy recepttel. Gondolatolvasóként, tegnap egy remek döbleceset küldött.
Azért gondolatolvasóként, mert a kiskertben nőtt öt termetes sütőtök közül egyet már megsütöttem. Négy cikket megettünk azon melegében, kettőből döbleces-csokis muffin lett. Éppen azon törpöltem, mi legyen a maradék sült döbleccel, mikor Edit bedobta Laura grissinijét. Mondanom sem kell, lecsaptam rá és tegnap este azon melegében megsütöttem.

Kellemes állagú kelt tészta, jó dolgozni vele, könnyen kisiríthető, hamar megsül és nagyon finom. Most natúran és szezámmagosan készült. Legközelebb fűszeresre sütöm, mondjuk bazsalikommal és/v borssal és/v majorannával és/v kakukkfűvel és/v fokhagymával.




Döbleces grissini

hozzávalók - 32 db

170 gr víz
50 gr olivaolaj
1 kk méz
150 gr sült döblec, villával összetörve
500 gr liszt
12 gr élesztő - most száraz élesztőt használtam, de lehet friss is
2 kk só

A hozzávalókat érkezési sorrendben kenyérsütő gép formájába teszem, alólra a folyékony és a sütőtök villával kicsit megtörve, rá a liszt, só, élesztő.
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez másfél óra.
A kellemesen narancsos színű, finom illatú és roppant jó állagú, szép szálasra megkelt tésztát enyhén lisztezett lapítóra szedem, finoman átdögönyözöm és négy részre osztom.
Az egyes részeket nyolc darabra vágom, így lesz összesen 32 db. Egy-egy darabot nagyjából 27-30 cm hosszúra sodrok - nekem könnyebben ment a sirítés a lapító lisztezetlen részén.
Mivel volt már szerencsém szezámmagos kenyérrudat sütni és tapasztalatból tudom, hogy evés közben a szezámmag nagy része a földön, szőnyegen landol, azokat a rudakat, amiket szezámmagosra akarok készíteni, nemcsak sütés előtt szórom meg, de sirítés közben már beledolgozom a magokat. Ehhez a lapítóra szórok egy kevéske szezámmagot, és a tésztát ezen formázom rúddá.


A rudakat sütőpapíros tepsibe sorakoztatom. Lekenem olivaolajjal - lehet kicsit felvert tojással is, de egy tojás volt itthon, míg az olivaolaj kéznél ácsorgott - és forró, 200 fokos sütőbe tolom.
Az eredeti recept szerint 10-15 percig kell sütni; nekem 15 perc alatt finom puhára sült, de 20 perc sütés után ropogós lett, mint a grissini.
A kész rudakat néhány percig a tepsiben pihentetem - azon forrón még törik -, aztán tálcára szedem és már ehetjük is.

A döblectől csodaszép színű, ízletes. A másfél óra dagaszt-keleszt programot leszámítva hamar készen van, méltán sorolható a gyors & könnyű ételekhez.




Jó étvágyat !


Szószedett:

döblec - sütőtök
lapító - nyújtódeszka

2010. okt. 6.

Kreatív


Kedves Olvasómtól és bloggertársamtól díjat kaptam. Juci, aki a 'Könnyű a főzés, ha van miből!' konyha főnöke, ezzel a kreatív blogger díjjal lepett meg.



Ezúton is köszönöm szépen! :)

A díj az elismerés mellett, mint minden más, kötelezettségekkel is jár. Mégpedig:

a) megköszönni :)
b) képet kitenni
c) linkelni, aki küldte
d) elismerést továbbadni
e) a díjazottakat linkelni
f) megjegyzést hagyni a díjazottaknál, hogy tudjanak is róla :)
g) és ami a legnehezebb - bár hét bloggert kiválasztani a sok kedvelt közül sem könnyű feladat -, írni hét érdekes dolgot magamról

Mivel tudomásom szerint ez a kreatív blogger díj többször körbejárt, szíves engedelemmel eltekintenék a mostani továbbadástól. Már csak azért is, mert szerintem a legtöbb gasztroblogger nemcsak talpaesett és tűzrőlpattant, de kreatív is, elég csak körbenézni a gasztroblogger palettán és bekukkantani a tűzhelyen rotyó fazekak fedője alá, a sütőben ücsörgő tepsikbe, a szépen terített asztalokon díszelgő tányérokba.

Hét dolog magamról, amit mások érdekesnek találnak? Nos, írtam magamról, különböző dolgokat itt és itt és itt is, meg itt és itt is. Lehet szemezgetni, aztán eldönteni, ki mit talált érdekesnek :)