Oldalak

2010. nov. 23.

Ripityóka

Van egy dal, szégyen, de csak egy sorára emlékszem ... pityóka, pityóka, ripityóka ...
Ezt dúdolgattam valamelyik nap, Manónak nagyon megtetszett, két napig ezt hallgattuk, időnként teli tüdőből fújta :)

Manó sokszor kíváncsiskodik a konyhában, mit főzök, az micsoda, mi lesz belőle, miért úgy csinálom, ahogy, és szívesen megkóstol minden zöldséget. Időnként úgy kell lebeszélnem a nyers zöldség kóstolásról, mondjuk például a krumpli, bár főve, sülve nagyon finom, nyersen nem a legjobb. Két hete pedig azon pityergett a zöldségesnél, hogy márpedig neki kell egy levél kelkáposzta, hogy elrágcsálja (persze, a zöldségesnél minden volt, csak kelkáposzta nem, de végül sikerült keríteni egy lapit).

Édesanya, ez micsoda?
Csicsóka, kicsim. Ebből lesz a mai leves.
Csicsóka? Az majdnem olyan, mint a pityóka. Akkor ez is lehet ripityóka?
Aznapi tízórai nasinak Manó elropogtatott négy-öt kisebb darab, vékonyra szeletelt csicsókát. És talán mondanom sem kell, aznap ripityóka volt ebédre.
A csicsóka krémlevesnek olyan sikere volt, hogy másnap újráznom kellett, mert első körben a 70 dkg csicsókából főtt selymes, sűrű levesnek csupán szép emléke maradt a lábasban.


A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesek családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára, (azonos talajviszonyok között), a napraforgóénál vékonyabb, és magasabb, akár 3 m magasra is megnő. Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével szaporítják.Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Ez az oka, hogy nehéz valamennyi gumót felszedni a fészekből! Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező gyümölcscukor könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.


Pikáns csicsóka krémleves

hozzávalók

70 dkg csicsóka
2 nagyobb szál murok
1 szál petrezselyem
1 nagyobb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
darabka friss gyömbér - nagyjából 3-4 cm
1 ek fokhagymás olaj - vagy sima olaj
só, bors
3-4 ágacska kakukkfű
1 kis doboz tejföl vagy kefír

A csicsókát kefével alaposan megsikálom, ahol könnyen hozzáférek meghámozom, a hajlatokban és apró gumók között durva kefével megtisztítom (nem baj, ha nem mindenütt jön le a héja), felkarikázom-kockázom.
A többi zöldséget megpucolom és feldarabolom: hagymát, fokhagymát apróra, veteményt karikára.
A fokhagymás olajat megmelegítem, rádobom a hagymát, fokhagymát és aranyszínűre fonnyasztom. Mellészórom a murkot, petrezselymet és 2-3 percig együtt kevergetem.
A lábasba szórom a feldarabolt csicsókát, egyet keverek a zöldségeken és felöntöm annyi vízzel, ami két ujjnyira ellepi.
Fűszerezem: só, bors, kakukkfű és hozzáadom a frissen reszelt gyömbért.
Fedő alatt, nagy lángon felfőzöm, amint forrni kezd, lennebb húzom a tüzet és 10-12 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket.
Hozzákerevek egy kis doboz tejfölt vagy kefírt, majd a tűzről félrehúzva, botmixerrel simára, krémesre mixelem. Ha túl sűrű lenne, kevéske vízzel hígítanám, de mindkét alkalommal pont jó volt az állaga.
Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem.
Ennyi, tálalhatom is.


Manónak fokhagymás kenyérropogóssal kínáltam. Ehhez két szelet kefíres-korpás kenyeret megpirítok, alaposan bedörzsölöm a szeletek mindkét oldalát fokhagymával, majd kockára vágom.
Mi chilis olajjal ettük a csicsóka krémlevest. Ehhez 2 ek olivaolajat melegítek, 2-3 piros chilipaprikát kettévágok, kimagozok, apróra vágom, majd a meleg olajba szórom. Fél perc alatt elkeverem és le is húzom a tűzről, hogy a paprika ne égjen meg.

A leves mindamellett, hogy méltán kap helyet a gyors & könnyű ételek között, egészséges is, hiszen a tejfölt/kefírt leszámítva csupa-csupa zöldség van benne.

Jó étvágyat !

Szószedett:
murok - sárgarépa

vetemény - gyűjtőnév; murok, petrezselyem, paszternák, stb. Olyan kiskerti gyökérzöldségek gyűjtőneve, amiket vetni kell (apró magról, szórva ültetni)

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Csodásan hangzik! Főleg azzal a chilis cuccal!

Igen, újra felfedezünk régi-régi zöldségeket! Csicsóka, paszternák és társaik! Nagyon helyesen :-)

Szemi írta...

A recept nagyon jó, biztos finom lehet a leves. És annyira szép amiben tálaltad!

A ripityókán jót nevettem. :))

Már nagyon régóta keresem a csicsókát, sajnos felénk nem kapni, pedig tudom, hogy nagyon egészséges, pláne cukorbetegeknek ajánlható.

Nelli írta...

Sajnos felénk sem kapható csicsóka.:-(
Finom lehetett a chilis olajjal.

Névtelen írta...

Nekem meg rengeteg csicsókám van (50 kg felett biztosan), ha valakit érdekel! Hely: Székesfehérvár környéke.
Egy dologról nem szólt a kedves blogszerző, a csicsóka kellemetlen mellékhatása a fogyasztás után 1,5-2 órán belül tapasztalható erős gázképződés, ezért társaságban fogyasztva a jelzett időhatáron belül célszerű távozni!

Garffyka írta...

Szia kedves Névtelen :)
Székesfehérvár környéke konkrétabban? A -tól -ig függvényében én is Székesfehérvár környékén lakom, 30 km-re.
Hm, az írt mellékhatást mi nem tapasztaltuk, sem 1,5/2 óra elteltével, sem hamarabb vagy később. Lehet, szerencsénk volt, vagy segített, hogy kimozogtuk, mert nagyot sétáltunk.

Névtelen írta...

Szia Garffyka!

Pákozd - és sajnos, az én környezetemben mindig és mindenki tapasztalta, függetlenül attól, hogy főzve vagy nyersen, héjastól vagy anélkül készült. A múlt héten Hugh a River Cottage-ban is csicsókát készített és külön felhívta figyelmet erre, és sok netes leírásban is szerepel. (Névtelen meg azért vagyok, mert valamiért nem fogadja el gépem a Google fiókos nevet a jelszóval. Ha érdekel a csicsóka, kaphatsz tőlem, de a címemet nem szeretném nagyon közhírré tenni.
A blogod meg nagyon teszik, szívesen olvasgatom!
Üdvözöllek! th

Garffyka írta...

Szia TH!

Köszönöm, ezután beírom majd a csicsókás receptekhez ezt a figyelmeztetést :)
Jómagam Martonvásáron lakom és azért kérdeztem, te merre laksz, mert Szüleimnek meséltem a csicsókáról, és Édesapámnak nagyon megtetszett, mondta, hogy érdekelné. Jövő héten lesznek elérhetőek; nyugdíjasok és elég sokat utazgatnak keresztül-kasul.
Ha megengeded, megadnám nekik az email címed (a garffyka kukac gmail.com -ra tudod megírni), hogy felvehessék veled a kapcsolatot.

Köszönöm, hogy olvasod a blogom :)