Oldalak

2010. nov. 2.

Két szem szilva - KÉS



Volt egyszer egy szegénylegény, aki annyira, de annyira szegény volt, hogy a rajta lévő gúnyán és lyukas tarisznyáján kívül mindössze két szem szilvája volt.
Egy nap felkerekedett, világot látni, szerencsét próbálni, ki tudja, talán ő lesz, aki megtalálja a király legkisebb lányát és a sárkányt legyőzve elnyeri a lány kezét s vele a fele királyságot.
Ment, mendegélt hegyeken s völgyeken át a szegény legény s ötödnapjára bizony, igencsak megéhezett. Gondolta, letelepedik egy fa tövébe, s hogy mást is egyen, mint száraz makkot, hát így ötödnapján megeszi a két szem szilvát.
Ahogy üldögél és nézegeti a két szem szilvából melyiket szeresse elébb, meghallja, hogy a közelben sír valaki. Odamegy, s mit lát, egy kisgyerek vackolta be magát egy bokor aljába és keservesen hüppög.
Na, kisember, hát téged mi lelt? - kérdezte a szegénylegény.
Engem semmi bácsi - felelte a kisgyerek - csak hát nagyon éhes vagyok, két napja nem ettem semmit és ma is éhesen fogok lefeküdni.
Ó, kisember - így a szegénylegény - ezen segíthetünk. Nézd, nekem sincs sok, csak ez a két szem szilvám, de szívesen megosztom veled. Nesze, ez itt nagyobb és édesebbnek látszik, egyed jó étvággyal - s nyújtotta kérges, dolgos tenyerén a sötétlilán ragyogó, hatalmas szem szilvát a gyerekembernek.


Sokan és sokfelé megírták már, hogy adakozni jó, szép és nemes dolog. Annyian és annyifelé írták már, hogy kikoptam a szavakból, s nem is vesztegetem az időt, hogy megható sorokat rójjak.
Annyit kérek csupán, kedves Barátom, nyájas Olvasóm, egy fél pillanatig gondolj bele ... kerek ezer forintból egy éhező kisgyerek teljes napi meleg étkezése megoldható.
Ezer forint.
Lehet kevés, lehet számottevő és lehet rettentő sok is, annak, akinek öt forintja sincs.
Ezer forint.

Ha van két szem szilvád, kérlek, az egyikkel támogasd a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mindenki Ebédel Programját!


Jutalmad?
Egy jóllakottan mosolygó kisgyerek vidáman csillogó szemei.
S mivel felnőttként is hiszünk a jótettek erejében, a Mézes Mikulás - az év mézeskalácsos receptkönyve is a tied lehet, hiszen jótett helyébe, jót várj :)

Köszönöm !

1 megjegyzés:

Zsiri írta...

Már nagyon várom a könyvet :)