Oldalak

2010. febr. 17.

Hamvazószerda & Torkos csütörtök

Az idei esztendőben február 17-re esik Hamvazószerda, a Húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt első napja.
E negyven nap a keresztények számára bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek Jézus Krisztus feltámadásának, a Húsvétnak a megünneplésére.

Hamvazószerda az őskeresztény hagyományból merít: a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Még ma is őrzik ennek emlékét: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap hamvazószerdán (és nagyböjt első vasárnapján) keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!
A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

A VII. században alakult ki a mai gyakorlat, hogy a nagyböjt kezdetét a böjti időszakra eső első vasárnap előtti szerdára tették, így Hamvazószerdától Húsvét vasárnapig nem negyven, hanem negyvenhat nap telik el, ugyanis a közbe eső hat vasárnap nem böjti nap.

Miért éppen negyven napig tart a nagyböjt?
A Szentírásban számos esemény kapcsolódik a negyvenes számhoz. Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen és Jónás próféta negyven napos böjtöt hirdetett Ninivében.
A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés kifejeződését szolgálja, jelzi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását. Nagyböjtben a keresztények különös figyelmet fordítanak a szegények megsegítésére is.



Hogy illik a böjti időszakba torkos csütörtök?
A farsangi időszak húshagyó keddel zárul. Ezután következik a böjti időszak. A hamvazószerdát követő napon, az egynapos böjt után a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos vagy tobzódócsütörtök a neve.



Eddig valahogy nem sikerült úgy alakítani, hogy torkos csütörtökön elmenjünk valahova, házon kívül, torkoskodni ... ahogy a naptárunkat elnézem, idén sem lesz ez másképp, sőt, torkos csütörtököt kénytelenek leszünk kicsit odébb tolni.
De, aki kedvet kapott és egyedül-kedvessel-társasággal torkoskodna kicsit, a linken megnézheti a torkos csütörtök kezdeményezésben résztvevő éttermek listáját, országos viszonylatban. Ugyan nem személyes tapasztalat, de megszívlelendő tanács: érdemes előre tisztázni, hogy az adott étterem aktuális torkos csütörtök kínálatában az italok - ásványvíz, üdítők, alkoholos italok - benne vannak-e vagy azokat/azokkal külön kell számolni.



forrás
http://www.uj.katolikus.hu/
http://www.etterem.hu/
jovonezo.blogter.hu

Nincsenek megjegyzések: