Oldalak

2010. febr. 21.

Barackos mousse diós piskótán étcsokis vla töltelékkel

Írtam, hogy Manapó meglepett két Zila formával. Nagy meglepetés volt, az biztos, és igencsak kellemes :)
Nos, hétvégén debütáltam a kerek, 12 szeletes tortaformával. Igencsak merész lépés volt, egyrészt, mert bár Manapó és Manó igen - aludttejes prósza kétféle töltelékkel-, én még soha nem használtam egyik formát sem. Másrészt, mert a finomság, amit sütöttem, nagyközönség számára készült, ÉAnyám névnapjára. Megnyugtató tényező volt, hogy biztos forrásból való, kipróbált receptet készültem újraalkotni, mégpedig Max barátom finomságát.
Bevallom, a 'Max-garancia' :) ellenére izgultam.
Túlsütöm a piskótát, nem áll össze a mousse, nem tudom kivenni a formából, megtöltéskor/felvágáskor szétesik, ésatöbbi. Nos, a kéztördelést nyugodtan elhagyhattam volna. Az eredeti recept jó, a leírás pontos.
Az étcsokis holland pudinggal töltött barackos mousse diós piskótán pedig igazi finomság, akármelyik ínyenc konyhában megállná a helyét!



Barackos mousse diós piskótán étcsokoládés vla töltelékkel

hozzávalók - piskóta

4 tojássárga
3 tojásfehérje
4 dkg darált dió
2 dkg liszt
4 dkg cukor
1 ek olaj
1 csipet (zöld citromos) só
nincs benne sütőpor!

hozzávalók - mousse

2 doboz barackbefőtt (egyenként 820 gr)
5 dkg zselatin - vagy 13 lapzselatin
4 dl habtejszín
1 tasak habfixáló

hozzávalók - étcsokis holland puding

1 l tej
6 dkg (burgonya)keményítő
4 dkg (por)cukor
2 ek vaníliás cukor
3 ek cukrozatlan kakaó por

A piskótához az átszitált lisztet összekeverem a darált dióval.
A tojássárgákat habosra, fehérre, fényesre keverem a cukorral.
Összedolgozom a cukros tojássárgát a száraz hozzávalókkal (liszt, dió), majd lassan adagolva belekeverem az olajat is.
A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény, fényes habbá verem.
Három részben adagolva, óvatos, de határozott mozdulatokkal a diós masszához keverem.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek, a Zila formához tartozó tortakarikát picurka vajjal körbesimítom és megszórom leheletnyi lissztel, majd a tepsibe fektetem. A karikába belesimítom a piskóta masszát, kanálháttal elegyengetem, hogy mindenütt egyforma vastag legyen.
240 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 10 perc alatt készre sütöm.
Kiveszem, pár percig a tepsiben hagyom pihenni, majd óvatosan, hogy ne törjön meg a piskóta, leveszem körülölle a tortakarikát, a piskótát rácsra emelve hagyom teljesen kihűlni.

A moussehoz a tejszínt hűtőbe teszem.
A barackkonzerveket szűrőben lecsöpögtetem, a befőtt levél felfogom, kelleni fog.
A lapzselatint mélytányérba teszem, ráöntök annyi langyos vizet, hogy éppencsak ellepje, 3-4 percig áztatom. (eredeti recept porzselatint ír, nem volt itthon, én általában lapzselatint használok, jobbak a tapasztalataim ezzel)
A baracklevet melegedni teszem, a lapzselatint kinyomogatom (igen, nagyon trutyis állagú, ilyennek kell lennie), a befőttléhez teszem, alacsony tűzön, keverés közben addig forrósítom, míg a zselatin teljesen feloldódik (nem főjjön!). Félrehúzom, időnként megkevergetve langyosra hűtöm.
A barackokat összeturmixolom. Hozzáöntöm a zselatinos befőttlevet, alaposan összekeverem.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, majd 2-3 részben a zselatinos barackhoz adom, elkeverem.
A Zila tortaformát akkora lapítóra (tálca, lényeg a kemény, egyenletes felület) teszem, hogy stabilan álljon, és, fontos! a lapítóval együtt beférjen a hűtőbe. Ezt érdemes előre megnézni, mi utólag csúsztattuk át a már megtöltött formát egy hűtő-kompatibilis vágódeszkára.
A formaleválasztó sprayt alaposan felrázom, kifújom vele a formát, majd beleállítom a formához való tortakarikát (ami gyakorlatilag az oldalát adja) és ezt is lefújom (értelemszerűen csak belülről :).
A formába öntöm a barackos-tejszínhabos egyveleget. Mivel nem sütöm, tehát nem fog megnőni, mehet a formába szinte csurig (2-3 mm-t érdemes elhagyni a perem tetejétől). Kanálháttal elsimítom, majd a lapítót/tálcát óvatosan, picikét a konyhapulthoz ütögetem, hogy véletlenül se maradjon levegő a mousse-ban, a barackos massza mindenütt kitöltse a formát.
A kihűlt diós piskótát a mousse tetejére illesztem.
Hűtőbe teszem; az eredeti recept 3-4 órát ír, nálam többet állt, mert egyik este készült, másnap délután tálaltam - ezért a piskótát sem azonnal, de csak pár óra múlva tettem a már szilárdulóban lévő barackos mousse-ra, és biztos ami biztos alapon, a piskótára rátettem egy nagyméretű sütisdoboz tetejét, ebbe 3 marék szárazpaszulyt (lenyomtatni).



A holland pudinghoz a keményítőt összekeverem a cukorral és a kakaóporral. Lassan adagolok nagyjából két dl tejet, ezzel simára keverem, majd felöntöm a többi tejjel.
Tűzre teszem és állandó keverés közben (ovális fém habverővel, nekem ez jobban bevállt pudingokhoz, mint a fakanál) besűrítem. Amint rotyogni kezd, lezárom a tüzet. A pudingot még egypárszor átkeverem, majd folpackal letakarva hűlni teszem. Azért a folpack, hogy nem bőrösődjön a teteje, de így sem át néhányszor átkeverni, amíg hűl. Lehet hidegvízbe állítva, azonnal kihűteni, természetesen ekkor is kevergetni kell.

Az összerakáshoz szükségem van egy nagyméretű tortatálcára (nagy lapos tányér, tálca) és habkinyomóra (habzsák).
A diós piskótával letakart barackos mousse-t kiveszem a hűtőből. Leveszem a sütisdoboz tetőt, a tortatálcát ráteszem a Zila formára, majd a formát határozott mozdulattal átfordítom, így tortatálca alól, rajta a diós piskóta, rajta a mousse, még Zila formástól. Először a szilikonformát veszem le, majd a fém tortagyűrűt. Ennek levételére előkészítettem egy éles, nagyon vékonypengéjű kést, de a mousse nem ragaszkodott a fémkarikához, így nem kellett külön elválasztani.
A kihűlt, sűrű krémmé összeállt vla tölteléket habkinyomóba teszem és a barackos mousse üregeibe töltöm. Érdemes először megtölteni minden üreget a mousse tetejéig, majd második körben nyomni még pudingot úgy, hogy a mousse-nál magasabb legyen.



Voilá! Kész is! Nem varázslás, csupán pici boszorkányosság :) és máris az ebédlőasztal dísze lehet ez az igazán nem mindennapi torta.
Ínyenceknek és nem ínyenceknek egyaránt ajánlott!
Az étcsokis holland puding karakán, erőteljes íze (nem édes, fanyar a keserű kakaópor és viszonylag kevés cukornak köszönhetően) pompásan egészíti ki a tejszínhabos barackos mousse édes selymességét.



Mind a barackous mousse-ból, mind pedig az étcsokis pudingból maradt meg. Manapó ötlete volt, hogy a kisebbik, "kockás" Zila formába öntse a megmaradt mousse-t (forma és pereme előtte átfújva formaleválasztóval). Így lettek falatnyi "tortácskák" is, igaz, ezek alá nem került piskóta.

Tipp & trükk:
Ennek a finomságnak a Zila forma adja az igazi különlegességét. Ha valaki kedvet kapott hozzá, de nincs Zila formája, nos, nem feltétlenül hátrány, hiszen a mousse bármilyen kisebb/nagyobb formában elkészíthető, hozzá a diós piskóta talp méretre vágható, s ha nem is megtölteni, de nyakonönteni, körékeríteni lehet az étcsokoládés holland pudingot.

Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

Max írta...

Wow!! Szépet alkottál, gratula!!
"Max garancia", egy új brand született:-DDD

kata írta...

Szia!
Nagyon szép!
Egy kérdésem lenne: fontos, hogy burgonyakeményítőt használjunk a vla készítésénél? Nekem épp kukoricakeményítő van itthon, de fogalmam nincs, mi a kettő közti (felhasználásbeli) különbség...

Garffyka írta...

Max, köszönöm :)

Katalin, az eredeti recept burgonyakeményítőt írt, nekem csak búzakeményítőm volt itthon, így végül azzal készült a puding és nagyon finom lett.
Hogy pontosan mi a felhasználás-végeredménybeli különbség a kukorica- ill burgonya- vagy búzakeményítő között, sajnos nem tudom. Mondjuk a kukoricának alapból jellegzetes íze van, nem tudom, ez mennyire üt át a kukoricakeményítővel készülteken.

Garffyka írta...

Próbáltam guglin utánnanézni, vagy én keresem rossz helyen, vagy nem találom.

Dóri írta...

Gratulálok, nagyon szép lett az ünnepi torta. Nem csoda, hogy elfogyott gyorsan.

Max írta...

Egy kis segítség: a burgonyakeményítőt szokták a főzött dolgokhoz használni. Mártások, krémek, ételsűrítés.
A kukoricakeményítőt inkább a süteményekbe, tésztákba, tehát a sütött dolgokhoz.
Igazából minden keményítő megfelel sűrítésre, csak a burgonya keményítőből kevesebb kell, stabilabb krémet ad.

Zsiri írta...

Hát ez valami istenien néz ki!!

Chef Viki írta...

Fúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú...

Hangosan sóhajtozó és nagyokat nyelő smiley :-)

Gratulálok!

Garffyka írta...

Max, köszönöm a segítséget.

Zsiri, CV - legközelebbi "sütésből" félreteszek nektek :)

szepyke írta...

Gratulálok a formákhoz, használd őket egészséggel!:)

Gyöngyi írta...

Gyönyörűt alkottál, használd őket egészséggel!