Oldalak

2009. jan. 31.

Nagymamám farsangi fánkja - képekben

Nagymamám farsangi fánkja és szarkaláb - recept és leírás Gyöngyi konyhájából ... mi is innen lestük.

előkészületek, hozzávalókat a kenyérsütő gép formájába rakjuk

gyönyörű szálasra megkelt a tészta

a megkelt tésztát gyengéden átdolgozzuk; és igen, ettől tészta-maszatos lesz az embergyerek keze

a liszt csodálatos világa

ki gondolta volna, két evőkanálnyi liszt ilyen sok tud lenni ...

... és milyen jól lehet szórni ...

ide is szórunk egy kis lisztet ...

nehogy megbántódjanak a kiszaggatott fánkformák ...



fánkok kiszaggatása után maradt tésztát összedolgozzuk ...

rúddá sodorjuk ...

több darabba vesszük ...

és szarkalábakat fonunk belőle

ez az! az enyém az egész nagy gyúródeszka!

fontos megismerni a tészta lelki világát is ...

ezért kicsit beszélgetek vele ...

majd alaposan meggyúrom ...

és szigorúan ellenőrzöm .

maszatosan és boldogan

sül ...

még mindig sül és csodaszépen szalagosodik ...



Jó étvágyat!

Nagymama fánkja és szarkaláb - Gyöngyi konyhájából

Kedves Barátném,

Gondoltam, mivel a farsang küszöbén állunk, és, ha most készítenéd el, a csodálatos ízű Palócleves ne csak magára árválkodjon az ember gyomrában, gyorsan készítek valami kis finomságot mellé.
Ezért készítettem egy kelt tésztát, több tojássárgával és megspékeltem egy kis rummal is, vagyis Nagymamám farsangi fánkját.
Nálunk egy adag kevés volt, nagyon finom és férfiembereim újrázást kértek belőle.

Nagymamám farsangi fánkja

hozzávalók

60 dkg liszt
4 dl tej
4 tojássárgája
3 evőkanál cukor
4 dkg friss élesztő - vagy a szárítottból 1 csomag 11gr-os
8 dkg olvasztott langyos margarin vagy vaj - foszlós lesz tőle a fánk
egy lapos tk só
2 evőkanál sütőrum - nem aroma!!!

A lisztet, sót, egy ek cukrot szárazon összekevertem.
2 dl tejben egy csipetnyi cukorral és gondolatnyi sóval kályha szélén felfuttattam az élesztőt.
A maradék 2 dl tejet meglangyosítottam és elkevertem benne a tojássárgákat és a rumot.
A vajat/margarint felolvasztottam és langyosra hűtöttem.
Az élesztős tejet, a tojássárgás-rumos tejet és a langyos vajat apránként a liszthez dolgoztam és alaposan kidagasztottam.
"Amíg csepeg a padlás" - mondogatták régen, azaz, amíg az ember homloka verejtékezni nem kezd.
Amikor a tészta elvált az edény falától és a kezem is tiszta maradt, kis lisztet hintettem a tészta tetejére, konyharuhával letakartam és meleg helyen duplájára kelesztettem.
(a dagasztást-kelesztést kenyérsütő gépre is bízhatod; arra kell figyelni, hogy az összes hozzávaló azonos, konyhameleg legyen, azaz a tojásokat ne két perccel dagasztás előtt kapd ki a hűtőből, és liszt se legyen spájsz-hideg; természetesen a hozzávalókat olyan sorban tedd a kenyérsütő gépbe, ahogy a használati utasítás rendelkezik, pl az enyémben alólra a folyékony és felülre a száraz hozzávalók a sorrend; a sót, cukrot a liszt tetejére, a forma két ellentétes sarkába teszem, az élesztőt pedig a liszt közepébe kialakított kis mélyedésbe, úgy, hogy ne érjen a folyadékhoz; dagaszt-keleszt programot indítok, a legtöbb kenyérsütő gépnél 7-es vagy 8-as program, teigt vagy donugh néven)

Ahogy a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam és finom mozdulatokkal egy ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, kiszaggattam és még egy fél órát kelesztettem.



Miután szépen kigömbölyödtek, bő olajban, közepes lángon kisütöttem.
A SÜTÉSnél nagyon fontos, hogy a fánk közepébe, 2 hüvelykujjammal kicsit széthúzva, mélyedést nyomtam és ezzel a lyukkal lefelé fordítva tettem az olajba, a lisztes része így felül maradt.



Fedővel letakartam, majd megfordítva a másik felét is megsütöttem, DE már NEM FEDŐ ALATT.



Lyukjával lefelé csepegtettem le, rácson, de papíron is lehet.
Miután egy kicsit kihűlt, tálaló tányérra tettem, a mélyedésbe barackpálinkával elkevert barackízt tettem (Manóra való tekintettel kihagyhatod) és megszórtam vaníliás porcukorral.



A tésztából, ami szaggatás után maradt, gyerekkori szép emlék, szarkaláb készült. Ehhez a tészta darabokat összedolgoztam, rudacskákká sodortam, majd középen meghajtva összefontam, végét kicsit összecsippentettem, hogy kelés-sütés közben ne nyíljon szét.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaltam.



Jó étvágyat!

2009. jan. 30.

Parker House - a mosolygós

Szombat és vasárnap kora reggelenként konyhánk egyféle gyors látványpékséggé alakul át.
Az én hibám és gyengeségem az oka. Nagyon szeretem a illatozó, sütéstől még meleg péksüteményeket ... szerintem nincs is jobb hétvégi reggeli elfoglaltság, mint körbeülni a szépen terített asztalt és a ropogós, illatos finomságok minden falatját ráérős élvezettel majszolva megreggelizni.

Ezek a zsömlék arról a bostoni szállodáról kapták a nevüket, ahol először sütöttek és tálaltak fel ilyet a vendégeknek. Ha szállodát hirtelenjében nem is nyitunk, a zsömléket megsütöttem, az elismeréseket pedig bezsebeltem :-)
Vajjal, lekvárral a legfinomabb.
És szerintem mosolyognak, míg tálcára kupacolva arra várnak, hogy megegyük őket.

Parker House zsömle (10-11 db)

hozzávalók

180 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
2 tk cukor
1,5 tk só
25 + 50 gr vaj
1 tk szárított élesztő



A vajból 25 gr-t felolvasztok, amíg hűl, kimérem a hozzávalókat.
Kenyérsütő gép edényébe öntöm a tejet, beleütöm a tojást, rászórom a lisztet, úgy, hogy a folyadékot elfedje. A liszt tetejére, a forma egyik sarkába teszem a cukrot, másikba a sót, harmadik sarokba az olvasztott, hűlt vajat, középre pedig az élesztőt (vigyázok, ne érjen a folyadékhoz).
Dagasztó/kelesztő programot indítok, de csak a dagasztásra van szükségem (viszont az én kenyérsütő gépemen ez a két program együtt van), így, a dagasztási ciklus végével leállítom a kenyérsütő gépet.
Amíg a dagasztás megy, felolvasztom a maradék 50 gr vajat.
A tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom és finoman átdolgozom, majd 1 cm vastagságúra nyújtom. Egy 7,5 cm átmérőjű kerek formával (pl fánkszaggató) kilenc-tíz korongot szaggatok a tésztából. A leeső tésztát összedolgozom, kör alakúra és szintén 1 cm vastagra nyújtom. Ezt már nem kellett szaggatni, mert nagyjából 7,5 cm átmérőjű lett.



Manótól kölcsönvett kis laskanyújtóját (ennek hiányában pl hosszú, vékony üveg, háztartási fólia vékony, kemény hengere vagy legömbölyített nyelű kés) egyenként belenyomom a tésztakörök közepébe úgy, hogy vájatot képezzen és itt a tészta csak 5 mm vastag legyen.



A felolvasztott és kihűlt vajjal megkenem a tésztakorongokat, majd a kialakított vájat mentén a összehajtom úgy, hogy az élek pontosan fedjék egymást és a széleket finom mozdulattal összenyomom.



A kialakulóban lévő zsömléket sütőpapíros tepsibe (vagy sütőlapra), szorosan egymás mellé teszem és tetejüket megkenem olvasztott vajjal. Olajjal vékonyan megkent fóliával letakarom és meleg helyen 30 percig kelesztem, vagy míg nagyjából a duplájára nő.



Előmelegített, forró sütőbe tolom (200 fok légkev., gázsütő 6. fokozat) és 15-18 percig sütöm. Amint kiveszem, a még forró zsömlék tetejét ismét átkenem olvasztott vajjal. Rácsra szedem és hűlni hagyom, ha lehetséges, langymelegen tálalom.

ugye, mosolyognak :-)

Jó étvágyat!




Szószedett:
lapító - nyújtódeszka
laskanyújtó - sodrófa

2009. jan. 29.

Mazsolával, csirkével - Gyöngyi konyhájából

Úgy emlékszem, gyerekkoromban szerettem a csirkebecsinált levest, sok mazsolával. Mégis, valahogy kimaradt, talán tinikoromban ettem utoljára. Azt hiszem, a közeljövőben beiktatom a heti menünk egyikébe. Gyöngyim receptjét olvasva és a képeket nézegetve, még az illatát is érezni.

Mazsolás csirkebecsinált leves

hozzávalók
20 dkg, meleg vízben - nem áztatott - átmosott, tisztított mazsola (arany mazsolát szoktam használni, mert édesebb az íze)
2 szál derék s.répa
2 szál közepes méretű petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller gumó
1 kisebb karalábé fele
3 db csirkemell filé, de aki szereti a csontos részeket, abból az igazi
5 db csirke zúza
egy kávéskanál egész bors - tojástartóban
két ek cukor
fél dl olaj
3 csapott ek liszt
egy citrom leve




A kockázott csirkemellett és zúzát (vagy a csontos húsokat) hideg vízbe főni teszem, sóval és a borssal. Miután felfőtt és szép tisztára lehaboztam, hozzáadom a kockázott zöldségeket és finom húsleves alapot főzök belőle.



Ha a benne lévő anyagok majdnem puhák, hozzáadom a mazsolát.



Mikor minden puha benne, elkészítem az olajon a zsemleszínű rántást, picit hagyom kihűlni, majd hőkiegyenlítéssel, azaz a meleg leves levével csomómentesre kavarom (palacsinta sűrűségű legyen). Ízesítem cukorral, citrommal, majd hozzáöntöm a leveshez.
Felfőzöm, és ha szükséges, utána ízesítek. Kissé savanykás-édeskés, kellemesen lágy ízűnek kell lennie.
Tálaláskor tejfölt adok hozzá, aki szereti, nyugodtan még megspékelheti vele a tányérjában.



Jó étvágyat!

2009. jan. 28.

Karamelles pezsgőszín üde zöld kerettel

Karácsonyra kaptam tizenkét aranyos, üde zöld, kis kerek sütőformát. Nem tudom van-e, mi a "hivatalos" megnevezése, én egyszerűen "kis zöld"-nek hívom.
Régóta vágytam ilyenekre, de valahogy mindig kimaradt a bevásárló kosárból. Angyalkámnak feltűnt a hiányuk és mosolyogva becsempészte a fa alá :-)
Örömködés után előállt a nagy kérdés - mivel avassam fel? Milyen finomság lenne a legméltóbb erre feladatra?
Hát persze!
Créme Caramell - azaz, a mindenkit meghódító karamell krém.
Gyors körbekukkantás a mindenttudó hálózaton, receptek, ajánlások, hozzászólások átböngészése után, három receptből az alábbit ollóztam össze.

Karamell krém

hozzávalók

3 dl tej
3 dl tejszín
20 dkg + 10 dkg cukor
egy vaniliarúd
4 tojás
2 cs vaniliás cukor

A vaniliarúdat felhasítom, belsejét kikaparom és a tej-tejszín keverékhez adom. Lassú tűzön felmelegítem, majd félreveszem, hogy hűljön.
A 20 dkg cukrot lassú tűzön felmelegítem, karamellizálom, majd nagyjából arányosan elosztva, gyorsan az előkészített nyolc tálkába öntöm. Azért gyorsan, mert pillanatok szilárdulni kezd, és ilyen formában elég nehéz önteni, arról nem is beszélve, hogy csomó az edény oldalára ragad. (végső soron nem veszteség, mert tejet forralok az edényben, a forró tejbe visszaolvad a karamellizált cukor, s máris kész a karamelles tejital)
A tojásokat a maradék cukorral (10 dkg) és a vaniliás cukrokkal habosra keverem, majd hozzászűröm a még langyos tej-tejszín keveréket. Ezt az tojásos-tejes-tejszínet keveréket testvériesen-igazságosan elosztom a nyolc, már karamelles, tálkába.
Egy tepsibe sorakoztatom az üde zöld edénykéket, felöntöm vízzel a tepsit, nagyjából a tálkák pereméig, majd az egészet előmelegített (170 fok, légkev.) sütőbe teszem és nagyjából 45-50 percig gőzölöm. Bekukkantva a krém állagán látszik, hogy összeáll.
Óvatosan (hogy a víz ne locsogjon se a tálkákba, se a kezemre) kiveszem a tepsit a sütőből, a tálkákat egyenként a tepsiből, rácsra és hűlni teszem, végül a hűtőbe sorakoztatom.
Minnél tovább hűl, annál finomabb. Igazság szerint az első adagokat alig hűvösen ettük, mert nem volt türelmünk (nekem) kivárni, amíg teljesen áthűl.



Tálalható a tálkákban és tányérra borítva is. Az utóbbihoz egy vékony pengéjű késsel kicsit körbelazítom a krémet, majd tányért teszek az edényke szájára, gyors mozdulattal átfordítom és picit megkopogtatom a tálka alját.



ez a valami jól néz ki, de nem kaptam kanalat hozzá ...

végre! kiskanállal sokkal jobban tudom enni, bár kicsit így is maszatol ...

elfogyott ...

de édesanyám szed még a tányérkámra ...

Jó étvágyat!