Oldalak

2009. júl. 18.

Valami ... finomat? ... inkább porokat! (??) - Főzz az egészségedért!

Akinek nem inge, ne vegye magára. De aki a mai napig zacskós levest, üveges bolognait és papírdobozos mufint készít - na, az igen.



Furcsa állat az ember.

A teremtés koronájának hiszi magát s közben egész közvetlen mikrokörnyezetében olyan bődületes ostobaságokra képes, hogy az állítólag korlátozott észbeli képességekkel rendelkező szürke csacsi is vinnyog az értetlenkedéstől.

Érdemes lenne egyszer megfigyelni az állatok étkezési szokásait. A szabadon élő állatok, akik maguk gyűjtik be a mindennapi betevőt még véletlenül sem eszik meg az éretlen, rothadt, gyanús állagú-illatú gyümölcsöket, zöldségeket. A húsevők igen-igen jelentős része is csak az éhhalál küszöbén hajlandó a nem maga vagy a társai ejtette vadat megenni.

Bezzeg az ember! Azzal a rengeteg eszével! Megeszik sajnos (szinte) bármit, ha azt kellően díszes-csicsás-színes-figyelemfelkeltő-rohammarketinggel körített csomagolásban tálalják.

...



Egy nagymamám kori szakácskönyv így kezdődik: végy fél kg sárgarépát, ... Egy mai, modern! és felvilágosult!, reklám formájában, meg ezt mondja: emeld le a polcról azt a jó kis félkésznek mondott, aromákkal és színezékekkel feljavított, pótlókkal dúsított, ízfokozókkal és E-kel terhelt valamit ...

S az ember bárgyún és naivan, mint kinek saját akarata s ereje nincs, mint ki önálló, értelmes, szabad gondolkodásra képtelen, leemeli a műanyag ételt, s közben boldog és elégedett.

...



Nem vagyok egyedül, mikor azt mondom, van választási lehetőség, mindig van választási lehetőség.

Az egyik, általam is, nagyratartott s jelentős olvasótáborral bíró magazinban az egyik oldalon szakértők és nem szakértők azt boncolgatják, miért jó, hasznos, kell friss zöldséget, gyümölcsöt enni; hogy milyen hihetetlen sok lelki és erkölcsi erőt ad a család minden tagjának a közösen eltöltött idő, a közös étkezések, még ha ezek csak negyed órára nyúlnak is; hogy évek óta szinte ijesztő gyorsasággal nő a hiperaktív gyerekek száma; hogy szintén ijesztően nyomul felfele az ételallergiás gyerekek és felnőttek száma. A másik lapon egészoldalas reklám a legújabb, állítólag időt-pénzt-energiát spóroló, szupertuti finom mű-ételről.

...



Szóval igenis van választási lehetőség. Tőlünk, csakis és kizárólag tőlünk függ, hogy elhisszük, a zacskós muffinpor, az üveges bolognai szósz, hawaii vagy mézes-mustáros alap valóban annyival jobb-finomabb-olcsóbb-energiatakarékosabb, mint azt a gyártók ígérik.



Azt hiszem a kezdetek kezdete az volt, mikor Chef Viki és Trinity barátnőimmel együtt kisebb csörtébe keveredtünk egy "gasztro" fórumon s az ott beszélgetőket próbáltuk meggyőzni, hogy a zacskós-üveges-dobozos félkész "gyors" ételek nem jobbak-gyorsabbak-finomabbak-olcsóbbak a friss alapanyagokból készülteknél, s az egészen biztos, hogy nem egészségesebbek.

Max barátom is csatlakozott a pro és kontra érvelésekhez, s pár nap múlva elindította, velünk közösen, a Quick & easy! Gyors & könnyű! mozgalmat, melyhez a frappáns Főzz az egészségedért! fedőnevet Chef Viki adta.

A Főzz az egészségedért! gasztro összefogásban bárki gasztro-blogger részt vehet, aki egyetért a fentiekkel.

Ha szeretnél te is csatlakozni:

* Tegyél fel egy figyelemfelhívó postot a blogodra

* Használj gyors és könnyű címkét

* Az ételekhez adj minnél megközelítőbb bekerülési költséget és az elkészítésre fordítandó időt

* Listázd ki a blogodon a Főzz az egészségedért! összefogásban résztvevő bloggereket (ilyen listát linkekkel találsz Maxnál vagy Vikinél vagy Trinitynél, de akár nálam is)


Egy fecske nem csinál tavaszt - de sok gasztro-blogger igen :-). S ha blogonként csupán 1-2 olvasót ragad meg mondanivalónk s változtat "trendi" étkezési-főzési szokásain, már megérte!

Főzz az egészségedért! Főzz finomat! Főzz gyors és könnyű ételeket!

Főzz! - a pacsmagolás helyett.

2 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Ez remek volt, igen. Szuper. És szerencsére már jó hosszú a linklista.:)))

Chef Viki írta...

Nagyon jó írás! Ott van minden szava!