Oldalak

2009. máj. 26.

Rest gazdasszony levese

Étteremalakítás idején is vannak megoldhatatlannak látszó logisztikai feladatok. Úgy mint, hogy legyen az ember lánya egyszerre feleség, édesanya, háziasszony, dolgozó nő, ésatöbbi, ésatöbbi. A bonyolult, sok ismeretlenes egyenlet megoldásának egyik kulcsa lehet, ha minden nap egy órával hamarabb kelünk ... így lesz a nap 25 órás.
Egy másik, szintén frappáns megoldókulcs, ha régi, jól bevált praktikákhoz nyúlunk, még akkor is, ha olyan, kissé elrettentő neve van, mint a rest gazdasszony levese.

Na jó, bevallom, untuk már a galuskás leveseket, de az alábbi zöldséglevest mindenképpen szerettem volna feltúrbózni még egy kicsit. Csigatészta? Rizs? Ááá, majd máskor. Így lett a levesbetét rest gazdasszonyos.
Bár a levesben is, és az ezt kísérő második fogásban is - fokhagymás tejben úsztatott csirkemáj színes salátával - sok zöldség volt, nem ütötték, de jól kiegészítették egymást.



Zöldségleves rest gazdasszony módra


hozzávalók

friss zöldségek, kívánság, ízlés és pénztárca szerint, nálunk ők voltak az áldozatok
3 szál daliás murok
2 szál csenevészebb petrezselyem
1 nagy fej, erőtől duzzadó karalábé
3 szál harsogó zöldhagyma
1 szál illatos zöld fokhagyma
1 húsosabb csirkefarhát
fűszerek: só, továbbá
6-8 szem feketebors,
3 szem szegfűbors
2 szem szegfűszeg
4 bő csipet szárított lestyánzöld - FEDIT, köszönöm! :-)
kanálka olaj

1 tojás
liszt

A zöldségeket megpucolom, a veteményt és a zöldhagymát felkarikázom, az utóbbit zöldjével együtt, a zöld fokhagymát apróra vágom (ennek a zöldjét nem használom); a karalábét kockázom.
Az olajat felforrósítom, rádobom a zöldhagymát, 2-3 percig kevergetem, jöhet a murok és petrezselyemkarikák tömege és az apró fokhagyma darabkák. Intenzív kevergetéssel 8-10 percig pirítom, ezalatt a murok csodálatos mélynarancs színt ölt, a petrezselyem enyhén aranyba hajlik, és az egésznek olyan illata van, mintha már készen is lenne. (nincs sok hátra)
A zöldségek tetejére teszem a leöblített, víztől lelapogatott csirkefarhátat és felöntöm annyi vízzel, ami egy ujjnyira ellepi a húst.
Felhúzom a lángot, amíg a háromféle borst és szegfűszeget teatojásba teszem (ennek hiányában pl gézlapba csomagolom, cérnával áthurkolva és a lábas fülére erősítve lóghat a levesbe) és a levest megsózom. Ezután kis lángon, fedő alatt, bő fertályórát főzöm. Csak főjjön, ne zubogjon. Az idő leteltével hozzáadom a karalábét, utánna töltöm a vizet és majdnem készre főzöm, azaz újraforrástól számolva saccperkábé további 10-12 percet.
Ezalatt egy termetes tojást egy kisebb tálkába török* és simára keverem liszttel, de csak annyival, hogy sűrű, palacsinta állagú tésztát kapjak.
A leves alatt felhúzom a lángot és, magasról, vékonyan csorgatva, állandó keveréssel, a merészebben fövő levesbe engedem a rest gazdasszony galuskáját.
A betét után jöhet a befejező akkord, a levest bőven megszórom lestyánnal. Persze, ha lenne friss lestyánzöldem, azt tennék bele, de jelenleg nagyon boldog vagyok Fedit Morzsikától ajándékba kapott két csomag szárított lestyánnal.
Egyet rottyantok a levesen, megkóstolom, ha kell, utánnaízesítem. A csirkefarhátat szűrőkanállal kiemelem, és a leszedett húst visszateszem a levesbe.

A vékony, de a rest gazdasszony galuskájától mégis sűrűbb, a borsoktól pikáns - de csak annyira, hogy Manó is ehesse -, a lestyántól kellemesen savanykás leves melegen és langyosan is nagyon finom, idő előtt beköszöntött nyári hőségben kifejezetten kellemes. Két nagytányérnyi adaggal felnőtt ember is elvan napközben, eltelít, s mégsem hízlal :-)



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:

A rest gazdasszony levesbetét - ami a nevét onnan kapta, hogy a rest, lusta asszonyka szépen formált, apró galuskák helyett, "csupán" belecsurgatta a hígabbra hagyott galuskamasszát a fövő levesbe - sok leveshez illik, pl paradicsomleves, hígra engedett krémlevesek, húsleves, rántott (köményes) leves.
Kis ötleteséggel édes levesekhez is kiváló, pl kevés fahéjjal és vaniliás cukorral megbolondítva gyümölcslevesek betétjeként is megállja a helyét.

Tojás feltörése előtt: bármennyire is tisztának látszik, alaposan megmosom; kés fokával megtöröm és megszagolom, még mielőtt az edénybe/ételhez/többi tojáshoz tenném, így - ha zápulni kezdene - megkímélem magam a fölös mosogatástól, illetve nem borítom a készülő ételbe a szavatosságát vesztett tojást.



Szószedett:

murok - sárgarépa
fertályóra - negyedóra
vetemény - gyűjtőszó: sárgarépa, petrezselyem, paszternák, lestyán, ... olyan zöldségek köre, amiket magról, mintegy vetve (sózó szórással) kell ültetni

1 megjegyzés:

trinity írta...

Tartalmas, sok zöldséges leveske-a gyerekeim is sok galuskával szeretik!