Oldalak

2009. márc. 12.

Csirkecombok a pácban

Méghozzá mézes-szójaszószos pácban. Nagggyon finom!

És, hogy jómagam is "trendi" legyek, ez a finomság a gasztro.miner -en is fellelhető nagy étteremalakítás idején készült, de nem befolyásolva Gianni műsorától :-)

Vásárolni voltunk Manóval hármasban a sarki kisboltban, s amíg Manapóval a kefír és joghurt halmokat rakosgattuk a kosárba, Manó "elszabadult" és vidám mosollyal futott a hentespult felé. Odaérve integetve köszönt a hentesnek, majd közölte, kéjünkszépen csijkehusit! Így hát vettünk két csirkecombot :-)
A pác valójában egy másik recepthez való, ráadásul disznóhusihoz, de rám jellemző módon garffykásítottam, így született a csirkecomb a pácban.
Azért elkészült a másik recept is, zöldséges hús mogyoróval, de ez egy másik történet (post) lesz.
Mézes-szójaszószos csirkecombok


hozzávalók

két csirkecomb
2 ek méz
2 ek szójaszósz
1 ek étkezési keményítő
picurka olaj
3-4 ek víz
só, bors

A mézet, szójaszószt, étkezési keményítőt homogénre keverem.
A csirkecombokat megmosom, bőrét lehúzom, a combokat forgónál kettévágom. Aki szereti a bőrt, rajtahagyhatja és kettévágni sem muszáj; mivel Manónak egy felsőcomb nagyjából két ebéd, én sütés előtt kettéveszem a combokat.
A combokat a pácba teszem, megforgatom, hogy mindenütt jól érje és nagyjából 15 percet szobahőmérsékleten (konyhapulton, lefedve) fürdetem.
Serpenyőben felmelegítem az olajat, ráteszem a pácolt csirkecombokat és minden oldalról jól megpirítom. Mielőtt a serpenyőben megfordítanám, a combokra csipetnyi frissen őrölt borst és sót szórok. Mikor a combokat már minden oldalról karamellizáltam és szép szolárium barnák, a serpenyőbe öntök pár ek-nyi vizet, lefedem és lassú tűzön puhára párolom a husit. Időnként azért bekukkantok a fedő alá, megforgatom a csirkecombokat és ha kell, néhány ek-nyi vizet teszek hozzá.
Mivel csak néhány kanálnyi folyadékot használok, a pácban lévő étkezési keményítő és a csirke minimális zsírja pont elég ahhoz, hogy sűrű, bársonyos szaft gyűljön a husi köré, alá.
Ez alkalommal a csirkével párhuzamosan készülő színes mexikói rizzsel tálaltam. A tavaszvárás jegyében, legközelebb zöld salátával kerül az asztalunkra ez a zamatos, omlós, pikánsan édeskés csirkehusi.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: