Oldalak

2009. jan. 19.

VKF! XXII - Egytálétel - Gyöngyi receptje

Mondhatnám, hogy a VKF! XXII. kiírásával - Mindent bele! Egytálétel - Mézesmadzag nemcsak a leckét adta fel, de azt a bizonyos mézesmadzagot is elhúzta ... hiszen mi lenne lelket-gyomrot melengetőbb ebben a furcsa hideg-nyirkos januári időben, mint egy nagy tányér, bőséges egytálétel.
Ez a dús, gazdag ízű palócleves - mely ebben a formában speciálisan magyar és először Gundel László készítette - gasztro-blogtársam, Gyöngyi konyhájában főtt.
Ajánlom mindenki figyelmébe.

Palócleves

hozzávalók

1,5 dl olaj
2 db közepes fej vöröshagyma
1 kk fűszerpaprika
75 dkg bármilyen hús (ha marhát használok,akkor kockázás után 2-szer forrázom és azt a levet nem használom fel)
40 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
2 babérlevél
só, bors - ízlés szerint
1 mk őrölt kömény
2 db ducibb fokhagyma gerezd
2 ek liszt
0,5 l tejföl
egyéb fűszerek - a legvégén ízesíthető még zöld tárkonnyal vagy zöld kaporral - egyszerre ne használjuk ezt a két fűszert, mert nagyon kesernyés lesz az étel.

Az apróra vágott vöröshagymát szép aranysárgára pirítjuk 1 dl olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a köményt, a felkockázott húst, sózzuk, borsózzuk, majd kifehérítjük a húst. Zsírjára sütjük és ekkor megszórjuk a fűszerpaprikával (mert a zsírban oldódik fel a legjobban a paprika és megtartja a szép piros színét). 1-2 percig pihentetjük, majd beletesszük a kockázott burgonyát és üvegesre pirítjuk (így megtartja alakját és nem fő szét). Felöntjük csontlével vagy simán csak vízzel, egy-két ujjnyit lepje el az alapanyagokat.
Mikor félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a megtisztított és aprított zöldbabot és készre főzzük.
0,5 dl olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, miután egy kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt és csomómentesre keverjük; palacsinta tészta állaga kell legyen (ezért, ha szükséges csontlével vagy vízzel hígítjuk); ha nem csomómentes akkor átszűrjük. Besűrítjük vele a levest. Párat keverünk rajta, megkóstoljuk, ha szükséges még utánna ízesítünk.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: