Oldalak

2009. jan. 30.

Parker House - a mosolygós

Szombat és vasárnap kora reggelenként konyhánk egyféle gyors látványpékséggé alakul át.
Az én hibám és gyengeségem az oka. Nagyon szeretem a illatozó, sütéstől még meleg péksüteményeket ... szerintem nincs is jobb hétvégi reggeli elfoglaltság, mint körbeülni a szépen terített asztalt és a ropogós, illatos finomságok minden falatját ráérős élvezettel majszolva megreggelizni.

Ezek a zsömlék arról a bostoni szállodáról kapták a nevüket, ahol először sütöttek és tálaltak fel ilyet a vendégeknek. Ha szállodát hirtelenjében nem is nyitunk, a zsömléket megsütöttem, az elismeréseket pedig bezsebeltem :-)
Vajjal, lekvárral a legfinomabb.
És szerintem mosolyognak, míg tálcára kupacolva arra várnak, hogy megegyük őket.

Parker House zsömle (10-11 db)

hozzávalók

180 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
2 tk cukor
1,5 tk só
25 + 50 gr vaj
1 tk szárított élesztő



A vajból 25 gr-t felolvasztok, amíg hűl, kimérem a hozzávalókat.
Kenyérsütő gép edényébe öntöm a tejet, beleütöm a tojást, rászórom a lisztet, úgy, hogy a folyadékot elfedje. A liszt tetejére, a forma egyik sarkába teszem a cukrot, másikba a sót, harmadik sarokba az olvasztott, hűlt vajat, középre pedig az élesztőt (vigyázok, ne érjen a folyadékhoz).
Dagasztó/kelesztő programot indítok, de csak a dagasztásra van szükségem (viszont az én kenyérsütő gépemen ez a két program együtt van), így, a dagasztási ciklus végével leállítom a kenyérsütő gépet.
Amíg a dagasztás megy, felolvasztom a maradék 50 gr vajat.
A tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom és finoman átdolgozom, majd 1 cm vastagságúra nyújtom. Egy 7,5 cm átmérőjű kerek formával (pl fánkszaggató) kilenc-tíz korongot szaggatok a tésztából. A leeső tésztát összedolgozom, kör alakúra és szintén 1 cm vastagra nyújtom. Ezt már nem kellett szaggatni, mert nagyjából 7,5 cm átmérőjű lett.



Manótól kölcsönvett kis laskanyújtóját (ennek hiányában pl hosszú, vékony üveg, háztartási fólia vékony, kemény hengere vagy legömbölyített nyelű kés) egyenként belenyomom a tésztakörök közepébe úgy, hogy vájatot képezzen és itt a tészta csak 5 mm vastag legyen.



A felolvasztott és kihűlt vajjal megkenem a tésztakorongokat, majd a kialakított vájat mentén a összehajtom úgy, hogy az élek pontosan fedjék egymást és a széleket finom mozdulattal összenyomom.



A kialakulóban lévő zsömléket sütőpapíros tepsibe (vagy sütőlapra), szorosan egymás mellé teszem és tetejüket megkenem olvasztott vajjal. Olajjal vékonyan megkent fóliával letakarom és meleg helyen 30 percig kelesztem, vagy míg nagyjából a duplájára nő.



Előmelegített, forró sütőbe tolom (200 fok légkev., gázsütő 6. fokozat) és 15-18 percig sütöm. Amint kiveszem, a még forró zsömlék tetejét ismét átkenem olvasztott vajjal. Rácsra szedem és hűlni hagyom, ha lehetséges, langymelegen tálalom.

ugye, mosolyognak :-)

Jó étvágyat!




Szószedett:
lapító - nyújtódeszka
laskanyújtó - sodrófa

2 megjegyzés:

Max írta...

Nagyon tetszik!

Névtelen írta...

Jujj, ez is de szép!!!