Oldalak

2009. jan. 27.

Chilis kenyér

Hmm, ez finoman csípős lesz, gondoltam, miközben a hozzávalókat méricskéltem ... de ilyen borongós, szomorú időben pont ez kell ... kenyér friss chilivel ... a teljeskiőrlésű liszttől enyhén barnás, a chilitől egészen különleges, pikáns ízű, foszlós belű kenyér.

Chilis kenyér

hozzávalók - kicsi (közepes) {nagy}

1 ek olaj (1 ek) {2 ek}
1-2 db friss chilipaprika (2-3 db) {3-4}
210 ml víz (320 ml) {420 ml}
250 gr liszt, BL-55 (350 gr) {475 gr}
125 gr teljeskiőrlésű liszt (150 gr) {200 gr}
1,5 tk só (2 tk) {2 tk}
1,5 tk cukor (2 tk) {1 ek}
25 gr vaj (30 gr) {40 gr}
1 tk szárított élesztő (1,5 tk) {2 tk}



A chilipaprikát, magjai nélkül, apróra vágom, majd a felforrósított olajon, közepes tűznél 2-3 percig pirítom. Vigyázok, ne égjen meg, mert akkor nem pikánsan csípős, de keserű lesz. Félrehúzom, hűlni hagyom.



A kenyérsütő gépbe öntöm a vizet, hozzáadom a kihűlt chilit, olajostól, majd rászórom a kétféle lisztet, úgy, hogy eltakarják a folyadékot. A kenyérsütő gép egyik sarkába, a lisztek tetejére teszem a cukrot, másik sarokba a sót, majd ismét egy másikba a vajat, végül középen pici mélyedést csinálok a lisztbe, ide teszem az élesztőt. Vigyázok, hogy az élesztő ne érjen a folyadékhoz.

Ettől a lépéstől kétféle képpen is készíthetem.

1. Beállítom a kenyérsütőt: alap/normál program, (általában 3-3,2 óra, függ a bekészített kenyér nagyságától és a kenyérsütőgép milyenségétől), közepes színű kenyérhéj, megadom a kenyér méretét, majd elindítom a programot.
A sütési ciklus végével a forró kenyeret rácsra borítom, konyharuhával letakarva hűlni hagyom.

2. A kenyérsütőn a "dagaszt" programot indítom el. A dagasztás végével a tésztát egyhén lisztezett lapítóra teszem, gyengéden átgyúrom és kenyérré formázom.
Jénai vagy más, tűzálló edényt olajjal egészen vékonyan kikenek, majd beleteszem a tésztát. Olajjal éppencsak átkent fóliával letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.



Mikor megkelt, a tetejét vízzel átkenem.



A sütőt előmelegítem (200 fok, légkev.) és teszek az aljába egy vízzel nagyjából félig töltött kisebb méretű tepsit. Így a kenyerem enyhén gőzös forróságban fog szép aranybarnára sülni, ettől foszlósabb lesz a belseje (a víztől, amivel átkenem, ropogós a héja).
Sütőtől és kenyérmérettől is függően 45-60 percet sütöm. Akkor jó, ha az alját kopogtatva enyhén kongó hangot ad.
A kisült kenyér tetejét pár gyors mozdulattal ismét átkenem vízzel, majd rácsra teszem és hűlni hagyom.

kicsi chilis kenyér ... nehezen tudtuk kivárni, míg szelhetőre-ehetőre hűlt



Jó étvágyat!

Tipp & trükk: Ha nincs friss chilink, használhatunk szárítottat is. Attól függően, mekkora kenyeret készítünk, illetve milyen csípősre szeretnénk, 2-4 tk szárított, apróra tört chilit használunk.

Nincsenek megjegyzések: