Oldalak

2009. jan. 13.

Brassói Manapó módra

Félreértések elkerülése végett, Manapó nem más, mint életem jobbik fele. Viszonylag hosszas (beletelt akár öt percbe is :-) tépelődés után döntöttünk úgy, Manapó lesz a blogneve. Ki tudja, remélem, nemcsak blog-szereplő, de blog-író is lesz, kibővítve és új színt adva a szerény "családi vállalkozásban" futó Szösszeneteknek.

Szóval brassói.
Manapó viszonylag ritkán mondja, "jajj, úgy ennék egy finom ...", ezért, miután egy héten többször is elhangzott az "úgy ennék egy finom brassóit", beiktattam a hétvégi menübe.
A készítés körülményei is megérnének talán egy külön post-t - hiszen ritkán főzök úgy, hogy minden lépés előtt és közben megkérdem, így legyen-e, jó lesz-e így -, mégis, most inkább a receptre koncentrálok.
Elvakult és már-már bigottság felé hajló, "csak egyféle brassói létezik, a többi hamisítvány" szellemiséget valló brassói fan-ok kedves figyelmét felhívom, talán jobb, ha itt abbahagyják az olvasást, ugyanis ez a brassói a mi, illetve Manapó brassóija volt, tehát úgy készült, ahogy ő szereti. És ezután is így fog készülni :-)

Brassói Manapó módra

hozzávalók

kb 90 dkg-1 kg sovány hús (jelen esetben karaj, de lehet pulykamell is)
két nagy fej hagyma
6-8 nagyon duci gerezd fokhagyma
kb 2 ek olaj
só, bors
fél mknyi pirospaprika (ha Manó nem eszik belőle, csípős)
kb 3/4-1 dl alaplé

krumpli (Manapó nagyjából 50-60 dkg-t pucolt meg)
olaj


A hagymákat megpucolom, félfejre, majd közepes-nagyobb kockákra vágom, 2 ek-nyi forró olajon üvegesre futtatom.
A húst kisujjnyi, hosszúkásra vágom és ráteszem az aranysárgára üvegesedett hagymára. Fehéredésig kevergetem, fűszerezem: só, sok frissen őrölt bors, pirospaprika. Gyorsan (hogy ne égjen meg a paprika) és jól (hogy mindenütt érje a húst és a hagymát) átforgatom, majd egészen apránként (nagyjából 2 ek-nyit egyszerre) felöntögetem az alaplével. Ezzel addig rotyogtatom, míg egyrészt a hús megpuhul, másrészt jó szaftos lesz.
A fokhagymát megpucolom és a szaftosan rotyorászó húsra nyomom. Most már csak egyet-kettőt keverek rajta és leveszem a tűzről.
Megkóstolom, ha kell, még ízesítem (nem kellett).

Amíg a husi készül, a Manapó által megpucolt krumplit szalmára vágom és bő, forró olajban aranysárgára sütöm. Így készül a szalmakrumpli :-)
Szűrőbe szedem, hagyom lecsepegni a felesleges olajat.

Tálaláskor először szalmakrumplit szedek a tányérra, majd a tetejére halmozom a fokhagymától illatozó, szaftos brassóit. Csemege uborkával, sk káposztás almapaprikával, házi csípőspaprikával tálaltam.



Bevallom, ebéd után elnyúltunk, pihegni is alig volt erőnk.



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

me írta...

nyami-nyami! Kérhetek fénypostával egy adagot??
Mesi