Oldalak

2008. dec. 10.

Vasárnapi torta hétköznap - gesztenyés-csokis trüffeltorta lemon posset-el

Karácsonyi angyalkánk későbbi igencsak bokros teendőire hivatkozva, már jóval Karácsony előtt leszállította az ajándékok egy részét, többek között Gordon Ramsay Vasárnapi menü című nagysikerű könyvét.
Lapozgattuk, ízlelgettük, párommal együtt is és külön-külön is. Kis cetlikkel megjelöltem néhány ételt, ezeket mindenképpen el szeretném készíteni (persze, rendre mindet, de egyes alapanyagok beszerzése nehézségbe ütközik).

Nos, családom férfiemberei megelőztek. Ők főztek-sütöttek először G.R. vasárnapi menüsorából. Így esett, hogy tegnap este látványra is csábító, igazi ínycsiklandó finomság várt az ebédlőasztalon.

Gesztenyés-csokoládés trüffeltorta lemon posset-el

Jól hangzik, ugye?

És milyen finom!
A sűrű állagú, szilárd és mégis krémes gesztenyés-csokoládés trüffeltorta remek kísérője a lemon posset, magyarítva, citromkrém. A tömény édes és a könnyed savanykás számomra tökéletes párost alkot. (ahogy elnézem, kollegáim számára is, pillanatok alatt eltűnt a kóstolónak hozott finomság :-)

Hugh gesztenyés-csokoládés trüffeltortája

Ami nem is a "f" betűs fickóé, hanem Hugh barátjáé, de mivel a nagy séf méltónak találta feltüntetni saját vasárnapi menüsorai között, bizonyára tud valamit; mármint a torta.

ez készül, a Nagykönyv szerint

hozzávalók
(6-8 személyre)

25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor



A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

csoki és vaj, olvasztás előtt


A gesztenyét vízben megfőzzük és megpucoljuk (amennyiben kapunk hámozott, főtt gesztenyét, természetesen ez a lépés kimarad).

a legtöbb gasztroblogger szerint a gesztenye héját főzés előtt nem vágjuk be, igaz ugyan, hogy könnyebben pucolódna, de sok ízanyag kifőne belőle

Egy másik lábosban a főtt és pucolt gesztenyét, tejet és tejszínt éppen csak felforraljuk

olvad a csoki és a vaj, tejes tejszínben lubickol a gesztenye

, majd durva állagú pürévé dolgozzuk (pl krumplinyomóval).



A tojássárgákat és a cukrot fehérre és krémesre keverjük, majd simára dolgozzuk a langyos csokival



, aztán a gesztenyés pürébe keverjük.

Apa varázsló, egyszerre kever-kavar, Manót igazgat és fényképez

A kemény habbá vert fehérjéket lazán összeforgatjuk a csokis-gesztenyés pürével.
Kivajazott tortaformába kanalazzuk.



Előmelegített (170 fok légkeveréses; gázsütő 3. fokozat) sütőben 25-35 percig sütjük, míg a torta éppen csak megszilárdul, de a közepe enyhén lágy marad. Sütés után a formában hagyjuk hűlni és megszilárdulni.

sütésre készen

Langymelegen is kínálhatjuk, ekkor puha és csokoládé mousse-ra emlékeztet, de hagyhatjuk teljesen kihűlni, hidegen a "kérge" jobban megszilárdul, de a közepe így is enyhén krémes marad.


A nagy Gordon Ramsay a trüffeltortát mascarponeval vagy creme fraiche-al kínálja, életem jobbik fele merész ötlettel egy habos és könnyű citromkrémet rittyentett mellé. Szuper választás volt.

Lemon posset

hozzávalók

3 dl dupla tejszín (48-50%-os)
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve
babapiskóta vagy mandulás keksz a tálaláshoz (nálunk ez most elmaradt, volt helyette a torta)

A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd "felmászni az edény oldalán", azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és tényleg folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!



Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét - esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek azonnal sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, de sűrűsödik, igaz, a gyakorlatban nem azonnal, pár perc kellett neki; lehetséges, hogy a tejszín nem volt elég "dupla", mert a sarki kisboltban nem volt 48%-os habtejszín). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd hosszúkás pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson. A babapiskótával vagy mandulás kekszel tálaljuk - mondja a nagy séf, nálunk a gesztenyés-csokoládés trüffeltortát kísérte.

Mindenképpen el kell mondanom, hogy ez a torta, a hiedelemmel ellentétben NEM hízlal! :-) Hiszen egy csipet liszt sincs benne :-).
Ráadásul a 25 dkg csoki fele diabetikus étcsoki (ezt nem muszáj, de így picivel kisebb lelkiismeretfurdalással ettem a második, harmadik, sokadik szeletet :-).

mindez valóban helyben készült; s a teljes képhez hozzátartozik, mire én hazaértem, minden edény tisztán és ragyogóan a helyén csücsült polcon, szekrényben, s engem az alábbi csábító látvány fogadott



Elfogultság nélkül - pompás, zamatos ízkavalkád, remek párosítás.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akár nevezhetitek is a karácsonyi menüsorba, pompásan zárná egy ilyen csoda az ünnepi vacsorát!

Káprázatos, továbbra is emelgetem a kalapomat!! Ahogy a két fiú együtt dolgozik...

Pannicica

Garffyka írta...

Elárulom, ez a terv, ez lesz az egyik karácsonyi édesség :-)