Oldalak

2008. nov. 11.

MP3 receptek - szilvalekváros torta by Pannicica

Nahát, ez az a torta, amelyik ódára érdemes.
Finom.
Laza.
Mutatós.
Könnyű.
Pikáns.
Szép.
... és amit még akartok.

A szilvalekváros torta Pannicica jóvoltából díszelgett az asztalon, s mindjárt két missziót betölteni született, hiszen Max konyhájának egy éves évfordulóját köszöntötte!, és az MP3-ra összegyűlt Morzsikákat is megörvendeztette.



Sőt, másnap a nagyszülőket is (mert áthívtuk őket, segítsenek rom-eltüntetni), főleg ÉApámat, aki két falat közt többször is kijelentette, hogy "ez nagyon finom, ez nagyon jó, van benne valami, amitől egészen különleges, ez nagyon finom" :-)

Pannicica, ezúttal is hálás köszönet érte, hogy élőben is megismerhettem szilvalekváros őfenségét.

A receptet Foltgirl továbbította, így nemcsak a képeket és ízélményeimet, de a hozzávalókat és készítésének rejtett titkait is megosztom ezennel.

Szilvalekváros torta

hozzávalók

3 tojás
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
8 dkg margarin
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
5 ek szilvalekvár + lekvár a töltéshez is
1 kk fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 tábla tortabevonó étcsoki
2 evőkanál olaj

5 evőkanál szilvalekvárt 9 evőkanál meleg vízzel elkeverünk, feloldunk. A megpuhult margarint, a cukrot és a vaníliáscukrot robotgéppel kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a szilvalekvárt, a fahéjat, a citromhéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) kerek formába öntjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, de jó jel, ha a tészta néhány milliméterre elvált a forma oldalától.
A lapot előbb a formában, majd a formából kivéve rácson hűlni hagyjuk, aztán keresztben óvatosan kettévágjuk. Az alsó lapot bőven, kb. 1 cm. vastagságban megkenjük előzőleg szintén meleg vízzel jól kenhetővé tett szilvalekvárral, ráhelyezzük a másik lapot, és ennek a tetejét is belekvározzuk, de már vékonyan.
A tortabevonó étcsokit gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk, belekeverünk két evőkanál olajat (ez nem érződik majd az ízén, viszont a mázat szép fényessé teszi), és a tortát a csokival egyenletesen bevonjuk.
Néhány óra hűtés és a csokimáz megszilárdulása után a süti szeletelhető.
Megjegyzés: a szilvalekvárt csak akkor keverjétek ki vízzel, ha öreg, sűrű. Az enyém friss főzés volt, nem kellett hozzá víz, mert puha volt.

a csokimáz igenis akkor jó, ha kicsit megreped a tetején! :-), és akkor is nagyon jó, ja nem reped meg; s nem a szelet vastagsága vagy a szeletelő ügyessége befolyásolja a repedés elindulását, sokkal inkább az, hogy egy kis láthatatlan kobold a szintén láthatatlan koboldcsákányával éppen a mi tortánkon kezdett csokit fejteni :-)



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: