Oldalak

2008. nov. 10.

MP3 receptek - padlizsánkrém, juhtúrós puliszka, lábas-csirke by Garffyka

Padlizsánkrém, mifelénk vinette. Érdekes, ugyanazt a szót használjuk a zöldségre, mint a krémre, vinette.
Többféleképpen is készíthető, mi így szoktuk, felénk ez a "hagyományos".

Padlizsánkrém

hozzávalók (mennyiségek, amit az MP3-ra készített krémhez használtam)

70 dkg konyhakész padlizsán, azaz megsütött, meghámozott, lecsepegtetett, összeaprított (részletesebben itt, vinette eltevés télire)
3 tojássárgából majonéz
olaj a majonézhez
két púpozott tknyi mustár
egy duci gerezd fokhagyma
kb kétszerannyi hagyma a reszelő legapróbb fokán lereszelve
só, bors
egy tk citromlé (legjobb a frissen csavart)

A tojássárgákat és a mustárt összekeverem, és egészen vékonyan, szinte cérnavékonysággal adagolom hozzá az olajat, közben folyamatosan keverem (habverő, kézzel vagy géppel), akkor van kész, ha szép állagú, kemény, selymes majonézt kapok. Ha netalán összeugrana, kicsapódna, nem kell pánikolni, egy másik edénybe tojássárgát üt az ember, és kiskanalanként hozzáadagolja a kicsapódott majonézt, folyamatos keverés közben. Lehet polcról leemelt üveges/tubusos majonézt is használni, ha nagyon siet az ember gyereke.
A konyhakész padlizsánt a majonézhez keverem, belereszelem a hagymát és rányomom a fokhagymát is, mehet a citromlé, só, bors ízlés szerint. Jól összedolgozom. Órácskányira a hűtőbe teszem, utánna kóstolom meg, rögtön összekeverés után nem feltétlenül adja ki teljesen az ízeket, s aki ritkán készíti, annál előfordulhat, hogy túlsózza, -savanyítja.


Juhtúrós puliszkáról már áradoztam. Manó szereti, párom is megeszi, bár igaz, ő nincs oda érte, én viszont nagyon szeretem ... amikor még melegen, a megolvadt juhtúró fonalat húz maga után, ahogy egy-egy falatot a villámra veszek, vagy hidegen, tortaszerűen szeletelve, magában egy kis házi savanyúsággal, csirkehusihoz vagy gyenge szószós husihoz, hmmmmm.

A puliszka alapállapotban liszt+kukoricadara+só, na, nálam ez bővül, mert víz+tej keverékében főzöm, reszelek bele murkot (srépa) és petrezselymet, belenyomok fokhagymát, és teszek hozzá egy kis vajat is a végén. Van, hogy pirospaprikás hagymával dúsítom. Ha van maradék sült (főtt) husi, azt apróra vágva belekeverem. Néha tehéntúrót keverek hozzá. A variációk száma végtelen, s ahány változat, annyiféle íz.

Juhtúrós puliszka (és tehéntúrós változata is) készítés és fényképek itt, VKF! pályázó is volt már.

Lábas csirke és són sütve. Ezekről szintén írtam, mindkettő kedvence, mert pikk-pakk odakészítem, s amíg sül, párolódik, lehet egyébbel mókolni. A lábas csirkéhez nagyon jól használhatom a titkos fegyvert :-), ez a Maxtól tanult sült paradicsom.

padlizsánkrém házi kenyéren, kiskertből válogatott paradicsommal, olivabogyóval (ez utóbbi bolti, de már dolgozunk a mediterrán éghajlaton, hogy saját fánk legyen :-)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: